آمالگام چیست و چه کاربردی دارد؟

مزایای آمالگام

    از آنجا که ماندگاری این مواد پر کردنی نقره‌ای رنگ مناسب است، معمولاً در مواردی که پوسیدگی‌های وسیع دندان وجود دارد و یا دندان مورد ترمیم در عقب حفره دهان قرار گرفته و فشار زیادی حاصل از نیروی جویدن روی آن وارد می‌شود، بهترین انتخاب ترمیم آمالگام است.
    آمالگام به سرعت سخت می‌شود و بنابراین کاربرد آن در نواحی خاصی از دهان که ایزوله نگه داشتن یا به عبارتی خشک نگه داشتن دندان در زمان قرارگیری ماده ترمیمی دشوار است، بسیار سودمند است، مانند نواحی زیر خط لثه‌ای.
    از سوی دیگر به دلیل آنکه زمان کوتاه‌تری جهت قرار دادن آمالگام نسبت به کامپوزیت مورد نیاز است، این ماده برای کودکان و افرادی که نیازمندی‌های درمانی خاصی دارند و قادر نیستند مدت زمان طولانی روی صندلی دندانپزشکی بنشینند، مؤثر و مفید است.مزایای آمالگام

معایب آمالگام

    یکی از نکات منفی آمالگام ظاهر غیر طبیعی آن است. خصوصاً اگر دندان پر شده با آمالگام نزدیک به جلوی حفره دهان باشد (یعنی جایی که هنگام صحبت کردن یا لبخند زدن دیده می‌شود) نازیبا خواهد بود.
    یکی دیگر از نکات منفی آمالگام آن است که ممکن است دندانپزشک برای قرار دادن پر کردگی آمالگام نسج بیشتری از ساختمان دندان را بردارد (سردبیر علمی سیمادنت: برای آنکه آمالگام گیر و ثبات کافی داشته باشد، لازم است حفره آن به شکل خاصی آماده شود و بنابراین نسج بیشتری از دندان برداشته می­‌شود. حال آنکه در مورد کامپوزیت، در اغلب موارد تنها پوسیدگی حذف می‌شود و نیاز به تعبیه شکل خاصی از حفره برای قرارگیری آن نیست در نتیجه نسج بیشتری از دندان باقی خواهد ماند.)

آیا آمالگام دندانی ایمن است؟

با آنکه آمالگام دندانی، ماده‌ای است ایمن که بطور معمول در دندانپزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ ممکن است بعضی از افراد در مورد جیوه موجود در آمالگام و ایمن بودن آن پرسش داشته باشند. این نکته را به ذهن بسپارید که وقتی جیوه با سایر عناصر تشکیل‌دهنده آمالگام (و با نسبت مشخص) ترکیب می‌شود، ماده‌ای ایمن و پایا را تشکیل می‌دهد. اطمینان خاطر داشته باشید که مطالعات مستند علمی کاملاً ایمنی آمالگام دندانی را تأیید می‌کنند. تحقیقات، پژوهش‌ها و مطالعات پی‌در‌پی همواره ایمنی و مؤثر بودن آمالگام را تأیید کرده‌اند.

آمالگام مورد تایید چه سازمان‌هایی قرار دارد؟

انجمن دندانپزشکی آمریکا ADA، مرکز پیشگیری و کنترل بیماری‌ها (CDC)، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) همه معتقد هستند که با توجه به شواهد علمی متقن، آمالگام دندانی ماده پر کردنی مطمئن، ایمن و مؤثری برای ترمیم پوسیدگی‌های دندانی است. به تازگی Mayo clinic اظهار داشته که آمالگام دندانی ماده‌ای ایمن و ماندگار جهت پر کردن دندان‌هاست. آن‌ها همچنین نشان داده‌اند که انواع متفاوتی از جیوه وجود دارد. نوعی از جیوه (methyl mercury) که در آب یافت می‌شود و ممکن است توسط ماهی‌ها ساخته شود، می‌تواند در شرایط خاص و در صورتی که مقدار زیادی آن خورده شود، به مسمومیت و مشکلاتی برای سلامتی افراد بیانجامد. این جیوه یا همان methyl mercury کاملاً با جیوه موجود در آمالگام متفاوت است.


نتایج تحقیقات Mayo clinic و ADA در زمینه آمالگام

Mayo cliاین نکته را به خاطر بسپارید که بهترین ماده پر کردنی دندان، پر نکردن دندان است. به بیان دیگر بهتر آن است که دندان پوسیده نشود تا نیازمند ترمیم نشود. همواره پیشگیری بهترین درمان است. اگر نکات زیر را رعایت کنید، به نحوه مؤثری ریسک ایجاد پوسیدگی را در دندان‌های خود کاهش می‌دهید:nic مجموعه‌ای متشکل از 3300 پزشک، محقق، پژوهش‌گر و دانشمند است که علاوه بر کار درمانی به امر پژوهش نیز مشغول است. در سال 1889 بنیان‌گذاری شده و در ایالت مینه سوتای ایالات متحده آمریکا واقع شده است. ADA از پژوهش‌ها و تحقیقات در زمینه مواد دندانی حمایت می‌کند و مطمئن باشید چنانچه مجموعه‌های علمی و یا نهادهای نظارتی و دولتی، تشخیص بدهند که ماده دندانی مخصوصی، ایمنی لازم را جهت درمان دندانپزشکی ندارد، سریعاً از سوی ADA اعلام خواهد شد.

این نکته را به ذهن بسپارید که هدف عالی و غایت دندانپزشک شما، سلامتی و ایمنی شماست. به همین دلیل است که ADA شما را تشویق می‌کند که حتماً در مورد ترمیم دندان‌هایتان با دندانپزشک صحبت کنید تا آگاه شوید چه انتخاب‌هایی پیش رو است و کدام ماده دندانی بهترین اثر را برای شما دارد.

پیشگیری از پوسیدگی دندان

این نکته را بخاطر بسپارید که بهترین ماده پرکردنی، پرنکردن دندان است. به بیان دیگر بهتر آن است که دندان پوسیده نشود تا نیازمند ترمیم نشود. همواره پیگشیری بهترین درمان است. اگر نکات زیر را رعایت کنید به نحو موثری ریسک ایجاد پوسیدگی را در دندان‌‌های کاهش می‌دهید.

  •     دو بار در روز با خمیر دندان فلورایددار، دندان‌هایتان را مسواک بزنید.
  •     یک بار در روز دندان‌هایتان را نخ بکشید.
  •     از رژیم غذایی متعادل استفاده کنید.
  •     بطور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.

نویسنده: کوثر حداد

نظرات کاربران

کد امنیتی

استاک در رسانه های دیگر

از تخفیف ها و جدیدترین های استاک باخبر شوید.

عضویت در خبرنامه ایمیلی

عضویت در خبرنامه پیامکی